Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir ?

Kafa derisinde saç dökülmesinin birçok nedeni vardır ve erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterirler. Bu makale ortak olanları kapsayacaktır. Araştırmalar, günde 100-150 saç teli dökülmesinin normal olduğunu gösteriyor. İnsan saçı doğal olarak üç aşamada büyür: Anagen, katagen ve telogen. Anagen aktif veya büyüyen aşamadır. Katagen saçların kırılmaya başladığı doğal saç döngüsünün oldukça kısa bir evresidir. Telogen dinlenme evresidir. Günlük dökülen saçlar, saç döngüsünde genellikle dinlenme veya geç evrede bulunur. Normalde, saçların yaklaşık % 10’u dinlenme veya telogen aşamasındadır. Bu saçlar büyümüyor ve periyodik dökülmeye hazırlanıyor.

Genelde, çoğu saç dökülmesi sistemik ya da iç hastalıklarla ilişkili değildir, ne de hafif diyet sık rastlanan bir faktördür. Sıklıkla, önceden belirlenmiş genetik faktörler, aile tarihi ve genel yaşlanma süreci sonucunda saçlar zayıflamış olabilir. Birçok erkek ve kadın otuzlu ve kırklı yaşlarından başlayarak hafif ve çoğu zaman normal fizyolojik saç incelmeleri fark edebilirler. Diğer zamanlarda, geçici şiddetli stres, beslenme değişiklikleri ve hamilelik, ergenlik ve menopozdakiler gibi hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere normal yaşam farklılıkları, çevrilebilir saç dökülmesine neden olabilir.

Özellikle, tiroid hastalığı ve demir eksikliği anemisi de dahil olmak üzere birçok sağlık durumu, saç dökülmesine neden olabilir. Tam kan sayımı (CBC) da dahil olmak üzere tiroid kan testleri ve diğer laboratuvar testleri normal saç dökülmesi olan insanlarda genellikle olağan olmakla birlikte, ani veya ciddi saç dökülmesinde altta yatan nedenleri hariç tutmak önemlidir. Bazı temel sağlık sorunlarından endişeleniyorsanız, temel sağlık taraması için aile hekiminizi, dahiliyeci veya jinekoloğunuzu görerek başlayabilirsiniz. Dermatologlar deri, saç ve tırnak problemlerinde uzmanlaşmış doktorlardır ve saç incelme ve kayıplarında daha ileri teşhis ve tedavi sağlayabilirler. Bazen şiddetli veya açıklanamayan saç dökülmesinin teşhisinde yardımcı olması için bir kafa derisi biyopsisi yapılabilir.

Birçok ilaçta potansiyel yan etkileri arasında “saç dökülmesi” listelense de, ilaçlar saç dökülmesi ya da incelmesinin yaygın nedenleri değildir. Öte yandan, kanser tedavileri ve kemoterapi dahil olmak üzere bağışıklık bastırma ilaçlarıyla saç dökülmesi çok yaygın bir yan etkidir. Tam saç dökülmesi genellikle kanser için belli başlı kemoterapi sonrasında ortaya çıkar. Genelde, saç 6 ila 12 ay sonra tekrar ortaya çıkar.

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlar da saçları kalıtsal (genetik) bir temelde kaybeder, ancak kelleşme kadın figüründe daha dağınık görülür. Tepe ve ön saç çizgilerinde görülme ihtimali daha düşüktür. Bazı kadınlar saç dökülmelerini 20’li yaşlarında fark edebilmesine rağmen saç dökülmelerinin hızı kademeli olduğu için başkalarının bunu görebilmesi yıllar alır. Yaşla birlikte gelen ve 30’lu yaşların ortalarındaki birçok kadında görülen normal fizyolojik incelme var gibi görünüyor. Saç dökülmesinin temel nedenleri erkeklerden daha fazla kadınlardadır. Bunlar, anemi ve tiroid hastalığı gibi tedavi edilebilir durumları içerir. Özellikle Hashimoto’nun otoimmün tiroidit adı verilen tiroid hastalığı olan kadınlar saç dökülmesi yaşayabilir. Bu koşullar kan testleri ile teşhis edilir. Birkaç çalışma, kelliklerin annenin aile genleri aracılığıyla kalıtım olabileceğini öne sürmüş olsa da, bu teoriler daha fazla test yapılmasını gerektirir. Mevcut çalışmalar sonuçsuz kalmıştır.

Kökleri tıkayan şapkalar ya da kökleri çeken uzun saçlar hakkında hikayeler daha folklor olmasına rağmen sıkıca örülmüş saçların geri çekildiği gibi tekrarlanan saç travması ve devamlı sürtme potansiyel olarak kötüleşebilir ya da bazı kişilerde lokal saç dökülmesine neden olabilir. Saçlarını lastik bir banda sıkıca geri çeken siyah kişiler, kafa derisinin ön tarafında lokalize bir saç kaybı geliştirebilirler.

Saç dökülmesi “mitleri” kadınlar için özel önem taşır:

Uzun saçlar,saç köklerine zorlama getirmez.

Şampuanlama saç dökülmesini hızlandırmaz; yine de düşmeye hazır olanlar saçları giderir.

Saçların renklendirilmesi, permal hale getirilmesi ve şekillendirilmesi genellikle saç dökülmesine neden olmaz. Yanıklar veya ciddi işlemler saç dökülmesine ve kırılmaya neden olabilir. Sıkı toplanan saç stilleri bazı kayıplara neden olabilir, ancak saç boyama ve “kimyasal maddeler” genellikle saç dökülmesi yapmaz.